Praktijk Atelier Beeld-element

Beeldend in je element

Wilde Wortels

Tree of life

Bomen hebben diepe wortels en leven lang en traag. Bomen helpen de mens te gronden en simpelweg te zijn. De moderne vrouw is een wervelwind van bedrijvigheid. Wanneer een vrouw echter lange tijd wordt afgesneden van haar oorsprong, raakt zij vermoeid of zelfs opgebrand. Onbewust zal de vrouw de zaden van haar wilde zelf koesteren en beschermen, omdat zij intuïtief weet dat er op een dag een uitweg zal zijn. De wind zal haar zaad verspreiden. De aarde zal het voedsel geven. Het zonlicht zal het zaad ontkiemen.

Verborgen in het zaad huist een boom. Kiemkracht zorgt ervoor dat het wilde zaad intern tot bloei kan komen. Van alle levensvormen lijkt de mens het meest op een boom. Rechtop staand tussen hemel en aarde.

In de workshop Wilde Wortels gaan we via een geleide visualisatie onze eigen levensboom vorm geven.

Workshop Tree of LifeWorkshop Tree of Life
Workshop Tree of LifeWorkshop Tree of Life
Workshop Tree of LifeWorkshop Tree of Life
Workshop Tree of LifeWorkshop Tree of Life
Workshop Tree of LifeWorkshop Tree of Life

Groei en bloei

Wat doet een boer als zijn land uitgeput is? Hij laat het land een jaar lang braakliggen. Hij geeft de grond rust en tijd om zich te herstellen en zaait een groenbemester welke ervoor zorgt dat de aarde gevoed wordt.

Wellicht is dit precies wat een vrouw nodig heeft tijdens haar overgangscyclus of bij een burn-out? Rust, geduld en een groenbemester die haar kwaliteiten doet ontluiken. Kunst brengt het gemoedsleven in beweging. Verhalen schenken inzichten en muziek verbind.

De levensboom (Tree of life) is een universeel mythologisch symbool dat staat voor kracht, bescherming, groei en wijsheid. De belangrijkste organen van een boom zijn de wortels, de stam en de takken. Deze organen staan parallel aan de menselijke ontwikkeling van lichaam, geest en ziel. De boom weerspiegeld ons mens zijn.

Met de wortels stevig in de vruchtbare aarde van je dromen en voorstellingsvermogen wordt water en voeding via de stam omhoog gehaald zodat de boom de wisselende seizoenen kan doorstaan. Klaar om zijn bestemming vorm te geven. Takken reiken vol verlangen naar het licht van de zon terwijl de wind door de bladeren speelt. De Hebreeuwse woorden voor aarde (adama) en mens (adam) zijn in woord en betekenis aan elkaar verwant.

Dit groeiproces zullen wij stapsgewijs en van binnenuit waarnemen door gebruikmaking van de batik techniek. Door beurtelings een laagje was en inkt op papier aan te brengen zal de boom zijn uiteindelijke gestalte krijgen. Maar eerst wordt via de collage techniek weergegeven wat de ingrediënten zijn van jouw eigen voedingsbodem. In wat voor omgeving ben jij opgegroeid? Wat heeft jouw wilde wortels gevoed?

Symboliek van de Tree of Life

In de gehele wereld staan bomen in verband met de geestelijke ontwikkeling van mensen. In veel culturen wordt bij de geboorte van een kind een boom geplant. Het welzijn van de één staat in verband met de ander.

De 'tree of life' is een mythische boom die het eeuwige leven symboliseert en met zijn enorme stam als dragend middelpunt; aarde, onderwereld en bovenwereld met elkaar verbind.

Bij sommige natuurvolkeren heeft de wereldboom de functie van hemelladder. Een sjamaan kan via de boom van de ene werkelijkheid naar de andere reizen. Als voertuig om in trance te geraken heeft de sjamaan een trommel nodig. Het ritme van de trommel brengt hem via de boom-ladder naar zijn bestemming. Deze ronde trommel wordt vaak gemaakt van een veerkrachtige berkentak waarbij de rechte tak als manlijk fallussymbool op rituele wijze wordt omgebogen tot het vrouwelijke yoni-symbool.

De Kabbalistische levensboom uit de Thora bevat eeuwenoude wijsheden welke inzichten in het leven en het universum geven. Kabbala betekent ontvangen of openbaring en is een kompas om de mens door zijn leven te loodsen. De kabbala gaat over menselijke kwaliteiten en beperkingen. Verbindende paden tonen de keuzeroutes. De Sefiroth ofwel cirkels van kwaliteiten zijn verdeeld in 4 werelden welke overeenkomen met de 4 elementen. De levensboom wordt ondersteund door 3 zuilen: strengheid, evenwicht en compassie. Alleen vanuit het midden kun je zien dat alle kwaliteiten nodig zijn om het oneindige licht te bereiken.

In Europa kennen wij de Es als wereldboom, genaamd Ygdrasil. Volgens de Germaanse Edda-epos wortelt Ygdrasil in de duistere onderwereld, groeit op in de mensenwereld Midgard en verheft zijn groene kruin in Asgard tussen de Goden. Deze mythische boom heeft 3 wortelstelsels: de eerste is de 3-voudige levensfontein. Aan de middelste wortel wordt door de schikgodinnen de levensdraad gesponnen en de laatste wortel wordt gevoed door de bron der wijsheid.

Bomen zijn levende wezens met een eigen spirit (door de Kelten 'dryade' genoemd) die een uitstekende gids kunnen zijn bij het verkrijgen van een dieper inzicht in jezelf. Iedere boomsoort bezit net als ieder mens unieke eigenschappen, zowel op fysiek als energetisch niveau. Elk stukje hout is uniek, net als een vingerafdruk.

Praktische informatie:

Kosten voor deze dag zijn €100,- p.p.

Wanneer u met een eigen groep van 4 personen komt is de prijs €88,- p.p.

Een workshop gaat door bij minimaal 2 deelnemers.

Hierbij inbegrepen:

-Papier en materiaalgebruik

-Koffie/thee met versnaperingen

-Lunch

Programma:

09.30-10.00 Ontvangst en kennismaking.

10.00-11.00 Introductie en visualisatie van de Tree of Life.

11.00-12.30 Beeldend vormgeven van de eigen levensboom.

12.30-13.00 Lunchpauze

13.00-15:00 Verder vormgeven aan de eigen levensboom

15.30-16.00 Nabeschouwing

Bijscholingsworkshop voor beeldend therapeuten:

Deze workshop wordt in aangepaste vorm tevens aangeboden als bijscholingsworkshop voor beeldend en kunstzinnig vaktherapeuten. Specifiek voor deze doelgroep wordt het inspiratie-kader en de therapeutische toepassingsmogelijkheden uitgediept. Voor deze dag krijgt u 6 accreditatiepunten (SRVB en de NVKT).

Kosten voor professionele bijscholing inclusief een hand-out en deelnamebewijs: €150,-

Een bijscholingsdag gaat door bij minimaal 3 aanmeldingen.

Inschrijving:

Als u geinteresseerd bent om aan deze workshop deel te nemen, kunt u mij dit laten weten via de mail.