Praktijk Atelier Beeld-element

Beeldend in je element

Landkaart van de ziel

In deze workshop maakt u op intuïtieve wijze een landkaart/map van uw eigen belevingswereld.

De wens te weten wie we zijn, waar we zijn en hoe we daar gekomen zijn is zo oud als de mensheid zelf.

Het maken van een landkaart maakt het mogelijk te proeven van het onbekende en het bekende in een ander daglicht te zien. Ieder mens bezit een innerlijk kompas die je leert af te stemmen op het Ware noorden.

De workshop is ontworpen voor mensen die houden van reizen of graag wegdromen met de neus in de atlas. Maar is vooral bedoeld voor 'diepziel duikers'; mensen die graag terugblikken op de route van hun levensweg. Ervaringen van uw bestaan verbinden we actief aan een landschapselement. Want de aarde bent uzelf!

Landkaart van de zielLandkaart van de ziel
Landkaart van de zielLandkaart van de ziel
Landkaart van de zielLandkaart van de ziel
Soms weet ik niet
waarheen ik reis
alleen dat ik op weg ben.
Misschien naar het vertrouwen
dat ik kan rusten
op de stroming van de wind.

Pelgrimeren op papier

Net als een pelgrim maakt u een ontdekkingsreis door het innerlijke landschap van uw ziel. Het pad slingert door de bergen en dalen van uw eigen levensgeschiedenis en brengt u naar de hoogvlakte van uw lotsbestemming. De route maakt enerzijds een spoor zichtbaar langs de rivieren en wilde velden van uw passies en dromen maar toont anderzijds ook de moerassen en diepe kliffen van uw angsten en twijfels.

Atlassen zijn misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende boeken. Een reis is niet denkbaar zonder kaart. De wens te weten waar we zijn, hoe we daar gekomen zijn en waar we naar toe gaan is zo oud als de mens zelf. Altijd en overal ter wereld zijn er kaarten opgetekend; in het zand, op papyrus en linnen.

Het ontstaan van een landkaart:

Het beeldend avontuur start met de uitnodiging om een aantal ankerstenen op uw plattegrond te plaatsen als antwoord op de gestelde kernvragen. Op deze wijze ontstaat een opstelling van resonerende levensthema's.

Met kleur, vorm en symbolen wordt een passende inbedding gemaakt voor de ankerplaatsen. In wat voor soort landschap horen ze thuis? Wat zijn de weersinvloeden van dit gebied en wat is de rol van de elementen?

Dan is de tijd gekomen om de routes uit te gaan stippelen. Dit doen we naar voorbeeld van de oude 'dot-point' techniek van de Australische Aboriginals. Uw wetende handen nemen het roer vanzelf over van uw denkhoofd. De reiziger op het innerlijke pad zal steeds meer op het gevoel leren vertrouwen. Elke stip die u op papier zet, vormt een heelheid, een verstild moment. Kijk niet naar de volgende stap. Wees bewust van waar u nu staat. De route zal gaan via elk van de ankerplaatsen maar uw wezenskern en helemaal tot voorbij de grote belofte die ieder mens in zich draagt. Natuurlijk zijn er meerdere wegen die naar uw bestemming leiden.

Uw reis begint wanneer uw reis eindigt. Dat het u goed mag gaan. Het leven heet u welkom.

Praktische informatie:

Kosten voor deze dag zijn €100,- per persoon.

Wanneer u met een eigen groep van 4 personen komt is de prijs €88,- p.p.

Een workshop gaat door bij minimaal 2 deelnemers.

Hierbij inbegrepen:

Papier en materiaalgebruik

Koffie/thee met versnaperingen

Lunch

Programma:

09.30-10.00 Ontvangst en kennismaking.

10.00-11.00 Introductie en inspiratie rond het thema 'landkaarten'.

11.00-12:30 Beeldend vormgeven van landschap en ankerplaatsen.

12.30-13.00 Lunchpauze met soep van het huis.

13.00-15.30 Markeren van routes via de dot-point techniek van de Aboriginals.

15.30-16.00 Nabeschouwing

Bijscholingsworkshop voor beeldend therapeuten:

Deze workshop wordt in aangepaste vorm tevens aangeboden als bijscholingsworkshop voor beeldend en kunstzinnig vaktherapeuten. Specifiek voor deze doelgroep wordt het inspiratie-kader en de therapeutische toepassingsmogelijkheden uitgediept. Voor deze dag krijgt u 6 accreditatiepunten (SRVB en de NVKT).

Het doel van deze werkvorm is het ordenen, verbinden en bewustwording van persoonlijke levensthema's.

Deze inzichtgevende werkvorm is in het bijzonder bruikbaar als observatiemiddel aan het begin van een therapeutisch proces of juist als afronding na het doorlopen van een therapeutisch proces.

Kosten voor een professionele bijscholingsdag inclusief een hand-out en deelnamebewijs: €155,-

Een bijscholingsdag gaat door bij minimaal 3 aanmeldingen.

Inschrijving:

Als u geinteresseerd bent om aan deze workshop deel te nemen, kunt u mij dit laten weten via de mail.