Praktijk Atelier Beeld-element

Beeldend in je element

Rouw- en verliesverwerking

Het verlies van een dierbare is een van de ingrijpendste en verdrietigste gebeurtenissen in een mensenleven.

Wanneer een geliefde de reis naar gene zijde maakt; blijven nabestaanden vaak achter in een echo van leegte. Een afscheid door dood verandert het leven voor altijd. Tijdens een intensief rouwproces verwerkt de nabestaande de pijn van het verlies en probeert zich aan te passen aan de grote verandering.

RouwtherapieRouwtherapie
RouwtherapieRouwtherapie
RouwtherapieRouwtherapie
RouwtherapieRouwtherapie
RouwtherapieRouwtherapie
    

Rouwen is een gezond proces, het is de achterkant van liefde. Het hoort bij het leven maar is vaak keihard werken. Soms lukt dit niet alleen en is er professionele begeleiding nodig. U bent hier aan het juiste adres.

De doelgroep voor beeldende verliesverwerking zijn mensen met onverwerkte rouwervaringen (verlaat verdriet) of een recent schokkend verlies, waarbij emoties moeilijk geuit kunnen worden.

Beeldende coaching bij verliesverwerking.

Hoe ziet zo'n beeldend rouwproces er in de praktijk uit?

In de eerste fase gaat u aan de slag met het maken van een mindweb; een labyrint van beeldende notities die gaan over uw specifieke kern-ervaringen rondom het verlies. Dit kan ook een collage van afbeeldingen zijn over uw emoties en gedachten of bijvoorbeeld een tijdskaart over de bijzondere herinneringen die u koestert. Het kan zijn dat u hierbij stuit op ouder verdriet (stapeltjes verdriet) welke dieper in het geheugen-lichaam ingenesteld zitten. Ook deze ervaringen worden uitgenodigd hun plek op papier in te nemen zodat er een compleet beeld ontstaat over hetgeen u nodig heeft in uw specifieke rouwverwerkingsproces.

De daaropvolgende fase maakt u rondom uw rouwthema’s uw eigen 'Atlas of landkaart van de belevingswereld'. Waarom nu een atlas? Het gaat immers om uw levensreis! Waar komt u vandaan? Waar gaat u naar toe?Mogelijk dwaalt u nu rond in een moerasgebied van wanhoop of door een woestijn van eenzaamheid? In de herfst van het leven worden er vaak woeste stormvelden getrotseerd. Maar er zijn gelukkig ook kabbelende bergbeekjes en oases van weerspiegeling en rust. Een rouwproces is als een pelgrimstocht, een helende reis. Uiteindelijk toont uw rouw-atlas in symbolische vorm het innerlijke landschap van uw gemoed en ervaring waarbij dierbare herinneringen een eigen plekje hebben gekregen.

RouwtherapieRouwtherapie
RouwtherapieRouwtherapie
RouwtherapieRouwtherapie
    
"Life is a balance between holding on and letting go." (Rumi)

Tenslotte is daar de fase van definitief afscheid nemen en loslaten. Dit wordt de acceptatie-fase genoemd.

Met materiaal naar eigen voorkeur gaat u aan de slag met het creëren van een troostrijke herinnering.

Naast het koesteren van een dierbare herinnering gaat het ook om het bundelen van uw energie en vitaliteit. Een troost-object kan verschillende vormen aannemen. Het kan een beeld worden van steen, zwerfhout of klei. Of een rouwbundel waarin specifieke rouwvoorwerpen stevig worden omwikkeld met weefdraden en stoffen. Verder kunt u denken aan een urn, een koesterdoosje of een kleine huisaltaar om foto's en kaarsen te plaatsen Van de kleding van uw geliefde kunt u een wikkeldeken, wandkleed, knuffeldier of kussen maken.

Na afronding van dit intensieve rouwproces houdt u verschillende tastbare en zichtbare beelden over. Kunstwerkjes om nog eens in liefde naar terug te kijken of om uw verhaal te delen met familie en vrienden.

De termijn voor een rouwverwerkingsproces hangt af van verschillende persoonlijke factoren en draagkracht. Gemiddeld moet u rekenen op 7-14 beeldende sessies.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om via een eenmalige Powersessie alles eens goed op een rijtje te zetten. In een powersessie maakt u op een groot vel papier een soulcollage met als thema verleden-heden-toekomst. Deze soulcollage kan tevens als eerste mindweb dienen om daarna het reguliere rouwproces te vervolgen.

Kosten en praktische informatie:

Praktijk-atelier Beeld-element is vanwege prijstechnische redenen niet opgenomen in de registers van de zorgverzekeraars. Om u tegemoet te komen in de kosten liggen mijn prijzen beneden de marktwaarde.

Voor een gemiddeld consult van 1 uur beeldende therapie betaald u in Nederland ongeveer €90,- excl.BTW.

Praktijk-atelier Beeld-element biedt haar consulten aan voor een gereduceerd bedrag die in de praktijk overeen zal komen met de kosten aan eigen bijdrage die de ziektekostenverzekeraars u zullen berekenen.

Voor een intakegesprek met het opmaken van een persoonlijke 'routekaart' betaald u €50,-

Een behandel-sessie kost hier €70,- Een therapie-sessie duurt anderhalf tot maximaal twee uur.

Een eenmalig te ervaren powersessie van 3 uur kost: €88,-

*Een gemiddeld beeldproces behapt zo'n 4 tot 14 sessies. Dit is inclusief de meest gangbare materialen.

*Gemaakte afspraken worden in rekening gebracht, tenzij de afspraak minimaal 24 uur van tevoren is afgezegd!

Inschrijving:

Als u geinteresseerd bent, kunt u mij dit laten weten via de mail.