Praktijk Atelier Beeld-element

Beeldend in je element

Ocean Drum

Ritme van evenwicht

Een oceandrum is een instrument dat gemaakt is van een ronde, dichtgeweven mand van gras, bladeren of bamboe en afgesloten is met doek, leer of vilt welke al dan niet beschilderd is. Van binnen is de mand gevuld met een samenstelling van gedroogde pitten, bonen, mais, rijst, zaden, kruiden of ander materiaal. Anders dan de naam doet vermoeden, wordt een oceandrum niet bespeeld door op te slaan maar door het instrument ritmisch heen en weer te bewegen. Als de in en uitademing van de zee.

Het geluid van een oceandrum lijkt op het ritme van de zee en heeft een heerlijk kalmerend effect.
Workshop oceandrum makenWorkshop oceandrum maken
Workshop oceandrum makenWorkshop oceandrum maken
Workshop oceandrum makenWorkshop oceandrum maken

De oceandrum kan verschillende afmetingen hebben. Een kleine oceandrum geeft een effect alsof je lekker op het strand ligt en de zee zachtjes aan je voeten kabbelt. Hoe groter de oceandrum, hoe meer geluidsvolume. Zelfs het aanrollende geluid van hoge golven in de branding of het water dat op rotsen beukt, is te 'vangen' door een grotere oceandrum te vullen met grovere materialen als mais, bonen of erwten.

De klanken van een oceandrum raken die plek in je binnenste aan waar verlangens en herinneringen verborgen liggen.

Klanken hebben een directe werking op ons lichaam. Dit is omdat ons lichaam voor meer dan driekwart uit water bestaat en we weten allemaal dat geluid in water zeer ver draagt. Zo ook in ons lichaam. Muziek is als een klankbad. Verborgen gevoelens kunnen zomaar aan de oppervlakte komen drijven en aanspoelen op het strand.

Cirkel van oneindigheid

Op sjamanistische wijze gaan wij een oceandrum maken. Hierbij gaan wij uit van de cirkel van oneindigheid en het medicijnwiel van de indianen. De vier elementen; water, vuur, lucht en aarde verbinden zich met grootmoeder maan die de stroming van eb en vloed bespeelt. Ervaar vandaag hoe het stroomt diep in jou.

Een eigengemaakte oceandrum toont de weerspiegeling van jouw unieke zijn en resoneert met jouw zieleklanken.

Na de kennismaking starten we met een heerlijke meditatie, waarbij ik je meeneem naar zee. Laat je dragen door het geluid van de zee. Ervaar hoe verbonden je bent met Gaia, moeder aarde en hoe het getijde van grootmoeder maan jouw levensritme bepaalt. Ervaar hoe het is om zo diep in jezelf herinnerd te worden.

Vervolgens gaan we de mand prepareren. We werken met manden met een doorsnee van 40 of 50 centimeter. Het 'vel' wordt gemaakt van stevig, ongebleekt katoen. Teken deze af met kleermakerskrijt door de mand ondersteboven op het doek te leggen. Knip de stof 2 a 3 cm groter uit. Plak langs de buitenrand van de mand dubbelzijdig plakband maar laat het beschermpapier voorlopig erop zitten.

Nu gaan we het geluid van de oceandrum samenstellen. Dit is een heel persoonlijk proces waarbij we jouw intenties gaan onderzoeken. Leg steeds een handvol zaden of pitten in de mand en maak rustig draaiende bewegingen. Welk geluid past bij jou? Golvend, kabbelend of rollend? Ontwerp je eigen klankspel. Ga net zolang door met toevoegen, veranderen, draaien en luisteren tot je de gewenste resonantie te pakken hebt.

Span dan het katoen over de mand door het beschermlaagje van het dubbelzijdig plakband af te halen. Luister nog een keer zorgvuldig naar het klankenspel want stof heeft een licht dempende werking. Nog voor de lunch wordt het doek geprepareerd met verdunde gesso/latex zodat deze tijd heeft om te drogen.

In de middag gaan we de oceandrum spannen en decoreren. Laat je verleiden om met mooie kleuren te spelen, intuïtief te schilderen met je vingers of zoals de Aboriginals met takjes een kosmisch patroon te stippelen. Natuurlijk kan het medicijnwiel of een labyrint-vorm als houvast gebruikt worden en als je thuis een afbeelding hebt die je graag wilt schilderen neem deze dan gerust mee.

Tenslotte kan de oceandrum naar eigen wens versierd worden met kraaltjes, veertjes of schelpen.

Workshop Oceandrum makenWorkshop Oceandrum maken

Praktische informatie:

Kosten voor deze dag zijn €100,- p.p.

Wanneer u met een eigen groep van 4 personen komt is de prijs €88,- p.p.

Een workshop gaat door bij minimaal 2 en maximaal 5 deelnemers

Hierbij inbegrepen:

-Alle materialen om een eigen oceandrum te maken.

-Koffie/thee met versnaperingen

-Lunch

Programma

09.30-10.00 Ontvangst en kennismaking.

10.00-11.00 Meditatie en uitleg over het medicijnwiel

11.00-12:30 Bouw je eigen oceandrum

12.30-13.00 Lunchpauze met soep van het huis.

13.00-15.30 Beschilderen en decoreren van de oceandrum

15.30-16.00 Nabeschouwing met klank-samenspel

Inschrijving:

Als u geinteresseerd bent om aan deze workshop deel te nemen, kunt u mij dit laten weten via de mail.