Praktijk Atelier Beeld-element

Beeldend in je element

Terra Udu Drum

De oorsprong:

De udu drum vindt zijn oorsprong in Afrika, Nigeria. Het woord udu betekent pot en terra betekent aarde. Oorspronkelijk was de udu een waterkruik gemaakt van klei, afkomstig van moeder aarde. In Afrika zijn het traditioneel de vrouwen die gebruikskeramiek maken. Klei wordt opgegraven en gereinigd. De potten worden volgens de techniek van ring-opbouw gevormd. Tenslotte worden er versieringen in de lederharde klei gekrast. Afrikaanse pottenbaksters zijn voortdurend in beweging en lijken haast een dans om de kruiken heen te maken. Bij ceremoniële plechtigheden is het de vrouw die de udu drum bespeelt. Door met de handpalm op de opening aan de zijkant te slaan, ontstaat het typische weergalmende basgeluid. Als de stem van moeder aarde zelf.

Udu DrumWorkshop Udu Drum
Udu DrumWorkshop Udu Drum
Udu DrumWorkshop Udu Drum
Udu DrumWorkshop Udu Drum

Terra Mu bezieling:

Zoals moeder aarde zelf is de Udu drum ontstaan uit een vernuftig samenkomen van de 4 elementen: aarde, water, lucht en vuur. Gevormd uit aarde en water en bezield door de hete ademlucht van het vuur.

De terra udu drum is in vorm en functionaliteit gebaseerd op het vrouwelijk bekken. De plaats waar nieuw leven gedragen en gekoesterd wordt. Als bij een bevalling het bekken geopend wordt, ontstaat er een directe verbinding met moeder aarde (terra mu). Door de terra Udu drum te bespelen weerklinkt het heilige lied van onze oermoeder. Alsof zij ons toezingt vanuit de ondergrondse grotten van haar wereldschoot.

Afrikaanse scheppingsverhalen benadrukken de relatie van de mens met de aarde:

"God zwierf over de wereld. Hij vond verscheidene kleuren klei en vormde er mensen van. Hij blies hun leven in. Daarom hebben mensen een verschillende huidskleur."

Vuur en aarde:

Het verhaal van keramiek: Klei ontstaat door erosie. Regen en wind, zon en water breken de rotsen in stenen, dan in kiezeltjes en vallen uiteen tot de hele kleine deeltjes waaruit klei bestaat. Als je de zachte, plooibare klei kneedt en klopt, herhaal je oeroude handelingen. De eerste voorwerpen van klei zijn meer dan 25.000 jaar oud. Het zijn ongebakken beeldjes van bizons en andere dieren die gevonden werden in de grotten van Mesopotamië, Frankrijk en Italië. De eerste gebruikspotten van keramiek werden gemaakt toen nomaden zich gingen vestigen. De ontdekking van keramiek liet hun toe water in potten van de bron te halen en er voedsel in te bereiden en bewaren. De oermens geloofde dat het vuur de Goden toebehoorde. In vroege culturen werden pottenbakkers dan ook beschouwd als tovenaars met magische krachten. In feite gebeurt er in de kleioven ook iets magisch: de gedroogde klei wordt bij hogere temperaturen (700 graden) omgevormd tot een uiterst duurzaam product.

"Volgens een Griekse mythe stal Prometheus, de kleinzoon van een van de goden, het vuur in een rietstengel van de zonnegod Helios. Hij gaf het vuur aan de mensen en leerde hun stenen bakken en huizen bouwen."

Praktische informatie:

Tijdens deze 2-daagse workshop leer je de oude modelleer en decoratie technieken van uitheemse volkeren. Het is een fysieke bezigheid; eerst het kneden en doorslaan van de klei. Dan het vormen van een handpot die vervolgens verder wordt opgebouwd met kleiringen. Tenslotte kan de drum voorzien worden van een inkerving en/of slibdecoratie. Na 2 dagen kan de inmiddels leerharde udu drum mee naar huis worden genomen of in het atelier worden achterlaten om te drogen. Het instrument is pas stevig en bespeelbaar nadat deze in een speciale kleioven op hoge temperaturen (1000 graden) is gebakken! Tegen een kleine vergoeding kan ik de drum voor u afbakken. Deze kunt u dan ongeveer een maand later op komen halen. Een andere optie is dat u hiervoor een pottenbakker in uw eigen omgeving benadert.

Kosten: omvatten voor beide dagen €180,-per persoon (minimaal 2 maximaal 4 deelnemers)

*Hierbij inbegrepen het materiaal, onbeperkt koffie en thee met versnaperingen en de lunches.

*De tijden van beide workshopdagen zijn van 10.00-16:00 uur. Een workshop wordt in overleg gepland.

Inschrijving:

Als u geinteresseerd bent om aan deze workshop deel te nemen, kunt u mij dit laten weten via de mail.