Rouw- en verliesverwerking

Het verlies van een dierbare is een van de ingrijpendste en verdrietigste gebeurtenissen in een mensenleven.

Wanneer een geliefde de reis naar gene zijde maakt; blijven nabestaanden vaak achter in een echo van leegte. Een afscheid door dood verandert het leven voor altijd. Tijdens een intensief rouwproces verwerkt de nabestaande de pijn van het verlies en probeert zich aan te passen aan de grote verandering.

 

Rouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te Rilland

Rouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te Rilland

 

Rouwen is een gezond proces, het is de achterkant van liefde. Het hoort bij het leven maar is vaak keihard werken. Soms lukt dit niet alleen en is er professionele begeleiding nodig. U bent hier aan het juiste adres.

De doelgroep voor beeldende verliesverwerking zijn mensen met onverwerkte rouwervaringen (verlaat verdriet) of een recent schokkend verlies, waarbij emoties moeilijk geuit kunnen worden.

 

Beeldende coaching bij verliesverwerking.

Hoe ziet zo'n beeldend rouwproces er in de praktijk uit?

In de eerste fase gaat u aan de slag met het maken van een mindweb; een labyrint van beeldende notities die gaan over uw specifieke kern-ervaringen rondom het verlies. Dit kan ook een collage van afbeeldingen zijn over uw emoties en gedachten of bijvoorbeeld een tijdskaart over de bijzondere herinneringen die u koestert. Het kan zijn dat u hierbij stuit op ouder verdriet (stapeltjes verdriet) welke dieper in het geheugen-lichaam ingenesteld zitten. Ook deze ervaringen worden uitgenodigd hun plek op papier in te nemen zodat er een compleet beeld ontstaat over hetgeen u nodig heeft in uw specifieke rouwverwerkingsproces.  

De daaropvolgende fase maakt u rondom uw rouwthema’s uw eigen 'Atlas of landkaart van de belevingswereld'. Waarom nu een atlas? Het gaat immers om uw levensreis! Waar komt u vandaan? Waar gaat u naar toe?Mogelijk dwaalt u nu rond in een moerasgebied van wanhoop of door een woestijn van eenzaamheid? In de herfst van het leven worden er vaak woeste stormvelden getrotseerd. Maar er zijn gelukkig ook kabbelende bergbeekjes en oases van weerspiegeling en rust. Een rouwproces is als een pelgrimstocht, een helende reis. Uiteindelijk toont uw rouw-atlas in symbolische vorm het innerlijke landschap van uw gemoed en ervaring waarbij dierbare herinneringen een eigen plekje hebben gekregen.

 

Rouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te RillandRouwverwerking bij praktijk-atelier Beeld-element te Rilland

 

"Life is a balance between holding on and letting go." (Rumi)

Tenslotte is daar de fase van definitief afscheid nemen en loslaten. Dit wordt de acceptatie-fase genoemd.

Met materiaal naar eigen voorkeur gaat u aan de slag met het creëren van een troostrijke herinnering. 

Naast het koesteren van een dierbare herinnering gaat het ook om het bundelen van uw energie en vitaliteit. Een troost-object kan verschillende vormen aannemen. Het kan een beeld worden van steen, zwerfhout of klei. Of een rouwbundel waarin specifieke rouwvoorwerpen stevig worden omwikkeld met weefdraden en stoffen. Verder kunt u denken aan een urn, een koesterdoosje of een kleine huisaltaar om foto's en kaarsen te plaatsen Van de kleding van uw geliefde kunt u een wikkeldeken, wandkleed, knuffeldier of kussen maken. 

Na afronding van dit intensieve rouwproces houdt u verschillende tastbare en zichtbare beelden over. Kunstwerkjes om nog eens in liefde naar terug te kijken of om uw verhaal te delen met familie en vrienden.

De termijn voor een rouwverwerkingsproces hangt af van verschillende persoonlijke factoren en draagkracht. Gemiddeld moet u rekenen op 7-14 beeldende sessies.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om via een eenmalige powersessie alles eens goed op een rijtje te zetten. In een powersessie maakt u op een groot vel papier een soulcollage met als thema verleden-heden-toekomst. Deze soulcollage kan tevens als eerste mindweb dienen om daarna het reguliere rouwproces te vervolgen.

 

Kosten en praktische informatie:

Een 1e kennismakingsgesprek/intake inclusief het opstellen van een routeplan (behandelplan) kost €50,-

Een vervolg coaching-sessie kost €60,- Een sessie duurt anderhalf tot maximaal twee uur.

De kosten van een eenmalig te boeken en individuele power-sessie (duur: 3 uur) bedragen €77,-

*Een afgerond beeldend rouwproces behapt gemiddeld 4 tot 14 sessies. 

*Materiaalkosten zijn voor wat betreft de meest gangbare materialen bij de prijs inbegrepen. 

*Gemaakte afspraken worden in rekening gebracht, tenzij minimaal 24 uur van tevoren is afgezegd!

*Afhankelijk per zorgverzekeraar wordt beeldende therapie soms vanuit de aanvullende verzekering vergoedt. 

 

Bed and Breakfast:

Neem de tijd en verwen uzelf met een verblijf in onze sfeervolle Bed and Breakfast voorziening. Afstand hoeft dus geen issue te zijn. Het gastenverblijf is in mediterraanse sfeer ingericht en biedt plaats tot 4 personen. Tevens is er de mogelijkheid sauna en spa voorzieningen te huren.

 

Inschrijving:

Als u geinteresseerd bent, kunt u mij dit laten weten via de mail.

  

UA-26212536-1